Autobedrijf Wim Christiaan Almelo

Neem contact op » Bekijk ons occasion aanbod »

Schade expertise.

 

Wanneer moet een expert de schade taxeren

Als de autoschade niet al te hoog is, vindt de verzekering een begroting van Autobedrijf Christiaans in de regel voldoende. Anders moet een schade-expert langs komen.

Autoschade hoeft alleen door een expert te worden getaxeerd, als die wordt vergoed door uw eigen verzekering of door een tegenpartij. Moet u de schade zelf betalen, dan is taxatie door een expert niet nodig.

Als de autoschade niet al te hoog is, vindt de verzekering een begroting (‘pro-forma nota’) van Autobedrijf Christiaans in de regel voldoende. Waar die grens precies ligt, is moeilijk aan te geven. Dat hangt niet alleen van de hoogte van de reparatiekosten af, maar ook van de leeftijd en geschatte waarde van uw auto. De grens verschilt per verzekeraar en kan uiteenlopen van € 500,00 tot € 1.000,00. Wij adviseren u overleg te hebben met uw belangenbehartiger. Als de schade hoger is, moet die worden vastgesteld door een schade-expert.

Vraag aan ons om u een idee te geven van de reparatiekosten. Let op: iets op papier laten zetten brengt in de regel kosten met zich mee. Bel dan met de verzekeringsmaatschappij (uw eigen rechtsbijstandverzekeraar, cascoverzekeraar of de verzekeraar van de tegenpartij) en vraag of een expertise nodig is.

Hoe vindt u een expert?
Bent u in aanraking gekomen met een motorrijtuig, dan is deze verplicht WA-verzekerd (WAM-verzekering). Als u hem schuldig acht aan de aanrijding, neem dan contact op met deze verzekeraar, bij voorkeur per telefoon. Als de verzekeraar enigszins het vermoeden heeft dat hij uw schade moet betalen, zal hij meestal meteen een expertisebureau inschakelen. Binnen een paar dagen komt dan een expert de schade taxeren. Dat betekent overigens niet dat de verzekeraar ook erkent dat men uw schade moet betalen! Die discussie volgt pas later.

Is de tegenpartij geen eigenaar van een motorrijtuig of bleef deze onbekend, dan is er geen verzekering die een expert inschakelt. Toch kan het in sommige gevallen ook handig zijn om een schatting van uw schade te hebben, met name als er toch een mogelijkheid is om de schade te verhalen. Dit geldt ook wanneer u de auto niet wilt laten herstellen.
Win eerst juridisch advies in, of het wel zin heeft in uw situatie (voordat de kosten oplopen). Een expert kunt u vinden in de telefoongids (onder taxateurs en expertisebureaus).

Wat kost het u?
Wanneer u een expert inschakelt via de verzekeraar van de tegenpartij kost het u niets. Als u hem zelf inschakelt, hangt het van de omvang van de expertise af hoeveel het kost. Vraag het de expert vooraf.

Niet eens met expert?
Het kan gebeuren dat u het niet met de schade-expert eens bent, bijvoorbeeld als het gaat over de dagwaarde van uw auto bij total loss. U moet dan geen stukken tekenen, of hierop de aantekening laten maken ‘onder protest’. Overleg eerst met de expert om uw argumenten duidelijk te maken. Als u het samen niet eens wordt, kunt u een tweede expertise ‘contra-expertise’ laten opmaken. Hiervoor heeft u een tweede expert nodig (bel hiervoor uw rechtsbijstandverzekering of ANWB Rechtshulp, als u ANWB lid bent.
De kosten van een contra-expertise moet u zelf voorschieten (of ze worden eventueel door uw rechtsbijstandverzekering betaald). Als deze tweede expert het met u eens is, kunnen deze kosten op de tegenpartij worden verhaald.

Tips
• Laat een contra-expertise zo snel mogelijk uitvoeren. In ieder geval moet het bewijs (de auto) nog aanwezig zijn.
• Kijk in uw polisvoorwaarden vóórdat u een contra-expertise laat opmaken. Wellicht heeft u een rechtsbijstandverzekering die de kosten vergoedt.
• Bel eerst met de verzekeraar die de schade moet vergoeden. Als u het samen eens kunt worden welke expert deze tweede expertise uitvoert, scheelt dat later een heleboel onderhandelen.